lördag 30 januari 2010

The Chili

SMARRISMARRSMARRR

Chilin

Jepp min första chili år 2010 ligger i grytan! En riktigt svensk chili är det också!
Alla ingredienser finns på Willys!
Chiliflarn 1-3 msk
Cola   1-2 dl
Paprika 1 stor
Habanero 1/2-1 mellanstor
Jalapeno 2-3 stycken
Röd spansk 1
Spiskummin 1,5 msk
Koriander   1,5 msk
Ljus lager 2 33cl
Högrev 800 gram
ChipotleTabasco  efter smak och tycke
Vitlök typ en halv

Det ända som grämer mig är att jag inte lyckats hitta hot chipotle på burk på vare sig Willys eller konsum eller Coop! Sjukt dåligt!
Jag tror att det kan bli grymt bra med högrevet. Sist gjorde jag ju på grytbitar, dåligt med smak och konsistens. Nytt för denna gång är även colan som ska sätta lite mer sötma till det hela samt tabascon som är sjukt god som den är men i grytan är den till för rökig smak. Chiliflarnen(Willys egna) är röktorkade och har även de en hel del rökig arom!

Tärna köttet i lagom storlek, typ grytbitar. Stek på vitlöken i massa smör, brunt och fint, hiva på köttet. Gosa runt och få fina yta på allting!
Släng på chiliflanr och tabasco och gosa runt lite till! Ställ o vila en sekund
Hacka ned all chili och paprikan och sätt grytan på plattan igen innan du hivar ner alla grönsaker. Fräs runt lite och häll på cola och bärs! Lite mer Tabasco kanske är bra här med!

Låt det koka. Typ länge. DEt som händer efter ungefär en 30 minuter är att köttet släpper all vätska och det ser ut som att allt går åt pipsvängen.
Have faith! Rör om lite och lämna den åt sitt öde i 45 minuter till. Då börjar köttet ta åt sig allt, fettet i högrevet smälter ned och gottar till sig.
Efter säg en 40 minuter till börjar allt ta form. Eller kanske tvärtemot börjar allt se rätt kasst ut, ungefär som hästskit!


När den kompletta hästskitslooken uppstår har du lyckats rätt! Det kommer en hästskitslooksbild alldeles om några timmar!
Till detta äter jag mjuka tortillas, riven ost(folk tjatar om cheddar men ta vad du har) och gräddfil! Öl är inte ett måste men klart bra till!

Utmärkande för denna chili är den solkara Jalapenosmaken som är ganska paprikig(om man nu kan säga så) och den släpiga hettan efter habaneron. I like! Många använder mestadels spansk peppar vilken jag tycker är lite för het initialt och tråkig i längden. Habanero och Jalapeno kommer man längst med!

Jag har även saltat med mitt habanerosalt som är flingsalt som jag hackat ner habanero i och så har all fruktsaft trängt ut i saltet, sen har jag hackat allt så att det blir fint! Jäkligt potent salt!

Kommer med en bild senare!
Bilden!


Peace