tisdag 28 september 2010

Kommunal vs. Almega UPP TILL KAMP

http://svtdebatt.se/2010/09/nu-satter-vi-barnskotare-ner-foten-mot-friskolornas-lonedumpning/

Min kollega Jerker Hernbäck, barnskötare och arbetsplatsombud för Kommunal på Jorielskolan, en Pysslingeskola, skriver i svtdebatt.

Almega och Kommunal ligger således fortfarande i clinch och jag är otroligt glad och stolt över att ha människor som Jerker som företräder oss drabbade.

"Som anställd på en privat förskola har jag rätt till lägre lön och mindre semester än barnskötare i den offentliga skolan och förskolan. Skolföretagen använder skattepengar för att expandera istället för att betala personalen likvärdigt, skriver Jerker Hernbäck, barnskötare och arbetsplatsombud för Kommunal som varslat om stridsåtgärder mot friskolor."


"Företag som äger skolor och förskolor säger i debatter att de inte tar ut någon vinst. De säger att de återinvesterar i verksamheten, vilket snarare betyder att man investerar i att expandera. Skattepengar som kunde gå till personalen, eleverna och barnen på den enhet som pengarna var menade till från början, används pengarna istället till att bygga upp nya enheter.
Det kan inte vara en slump att riskkapitalbolag börjar intressera sig för branschen och det kan inte vara en slump att personal blir billigare i drift med sämre villkor och lägre löner på just de enheter som är ägda av privata företag. Vinstintresset är drivkraften i företag. Oavsett hur och när vinsten kommer. Detta är skattefinansierad välfärdsverksamhet och vinst till privata företag bör inte gå ut över personalens villkor och löner."

UPP TILL KAMP!