lördag 2 april 2011

Oxfil'e med potatis/palsternacksstomp, rödlöksmarmelad och stekta skogskantareller

Mumma
Stomp:
2 delar palsternacka i 1 cm bitar
1 del potatis i 1 cm bitar
Koka mjukt, låt vila i vattnet medan köttet steker och gör klart när köttet är i ugn.
När du gör klart så häll av vattnet, salta peppra efter smak, tillsätt peppar och salt, en rejäl klick smör och ytterst lite grädde. Stöt med just en stöt, eller i mitt fall en hård visp.

Rödlöksmarmelad:
Detta är det första du gör!
2 rödlökar
2 msk balsamvinäger
4 msk rödvin
2-3 msk flytande honung

Skiva löken i tunna halvmånar, mjuka upp i smör i kastrull, tillsätt resten och salta och peppra lite, låt långsamt reducera utan lock.

Kött:
Skiva kon i 2-3 cm tjocka skivor. Låt rumstempas.
Bryn smör i grillpannan och låt köttet få fin färg på båda sidor och kör sen till 52 grader i ugnen. Låt vila under folie och preppa tallrikar med stomp, marmelad och svamp.

Svamp:
Färsk eller förvälld kantarell. Stekes jämte köttet i grillpannan.

Arbetsordning:
1. Marmelad(reducerar under tiden allt annat går)
2. Koka stomp
3. Fixa kött
4. Medan kött är i ugn gör klart stomp
5. Gör i ordning tallrikar medans köttet vilar och lägg sist upp köttet.
6. Ät